onsdag 7 mars 2012

Hur vi tänker kring förskola

2 veckor gammal, snart är det år som räknas.
 Den 28 mars är det alltså dags att börja skola in Vincent. Vem som gör det beror på om jag fått arbete men troligtvis är det jag som kommer att göra det. Förskolan ligger ganska nära oss men vi behöver ta oss dit med buss(hållplatsen ligger ca 100 meter ifrån förskolan vilket är bra). Anledningen till att vi inte sökt plats på förskolor som ligger närmre har med att göra att vi tänker att vi ska så småningom flytta oss närmre innerstan och närmre förskolan också. På avdelningen där Vincent ska gå är barnen 1-2 år gamla. Förskolan inspireras av Reggio Emilia pedagogiken och såhär står det på Stockholm stad:

"Vi inspireras av Reggio Emilia pedagogiken och erbjuder barnen en miljö som utmanar barnen till att pröva själva och se sitt eget lärande. Pedagogerna stödjer barnen att se sina egna möjligheter och hjälper barnen att tro på sin egen förmåga". 

Jag tycker att det verkar väldigt bra med Reggio Emilia. Det verkar handla mycket om självkänsla och att barnen ska se sina möjligheter och tro på sig själva. Jag tycker att själva pedagogiken är viktig. Det är inte bara jag och Mikael som kommer att finnas där och lära Vincent saker och då är det bra att det finns en bra pedagogik i grunden.

5 kommentarer:

 1. Åh jag blir nervös av att vi snart skall söka dagisplats.
  Jag har nog för många krav än vad det finns på dagisarna här..
  Dock så får han vara hemma tills i augusti/september min lilleprins.. :)

  Hoppas det går bra med inskolning då det är dax!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Kika lite på hur Montessori-pedagogiken fungerar. Jag har läst om många pedagoger (förskolelärare) och Montessori är den pedagogik som jag tror passar alla barn och som gör att alla barn utvecklas bättre. Det bygger mycket på att använda barnets nyfikenhet, låta barnet upptäcka och det gör barnen väldigt självständiga, ansvarstagande och ödmjuka.

  SvaraRadera
 3. Hur förbereder ni er inför dagisstarten? Rutiner? Kläder? Vilka tider ska han gå?

  SvaraRadera
 4. Detta låter bra tycker jag.
  Åh jag längtar till ordningen är återställd på vårat dagis. Det rivs just i detta nu eftersom det har fått hussvamp, så killarna går ju på 2 olika dagis. JOBBIGT och rörigt!
  Det kommer nog gå kanon att skola in honom. De flesta barnen tycker att det är himla roligt.
  Och de behöver verkligen få komma ut och utvecklas mer än vad vi föräldrar kanske ibland orkar =)
  Kramar!

  SvaraRadera
 5. reggio emilia är bra pedagogik. klok val :)

  SvaraRadera