torsdag 30 september 2010

Vecka 18 med kulan


Kära läsare nu är vi inne i vecka 18, den 11 juli ser jag att jag skrev ett inlägg här i bloggen om att jag och Mikael väntar barn. Då var vi i vecka 6. Shit detta är nu 12 veckor sedan. Tänk var tog tiden vägen? Om 20 dagar är vi halvvägs till Bf 9 mars. Halvvägs? Det är helt fantastiskt! Tänk att jag får min lilla bebis i födelsedagspresent.


Bilder vecka 18
Kroppen
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.


Fostret
Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Egna tankar: Har inte haft ultraljudet än men snart snart! Vi får ha tålamod tills dess. Jag mår ganska bra men är fortfarande trött av mig även om jag nu inte behöver sova i samma omsträckning som förut och kan även hålla mig piggare på kvällen vilket är skönt. Har svårt för att hitta en bra sovställning innan jag ska sova. Har svårt att komma till ro helt enkelt. Bebisen är ju som mest aktiv under denna tid med. Längtar som jag nämnt tidigare otroligt mycket efter Ultraljudet. Magen har inte fortsatt att explodera denna veckan vilket känns skönt, finns gott om tid för den att explodera senare ju!

2 kommentarer: