torsdag 14 oktober 2010

Vecka 20

Nu är jag och lilla grabben i vecka 20. Hur fort kan detta gå? Känns som denna vecka som gått varit som två dagar. Om en vecka har vi gått halvtid. Helt underbart! Varje vecka blir vi en vecka närmare att få träffa dig. Vi längtar massor!


Egna tankar:
Det har börjat synas bra även för andra att jag är gravid. Kan ibland märka att okända främlingar kollar på kulan. Det börjar bli alltmer mysigt att vara gravid. Grabben rör sig mer aktivt och det är kul. Speciellt mysigt har vi det på morgonen han och jag! Han buffar och rör sig men inga sparkar har jag känt ännu. Vi har nu gjort Ultraljudet också. Allt var bra och han växer som han ska. Han är ca 18-19 cm just nu. Stora killen han börjar bli. Kan inte fatta att han förut bara var en liten prick inuti mig. Har inga problem med förstoppning, har ibland lite sura uppstötningar men inget som är något att klaga på. På nätterna går jag upp och kissar som vanligt. Har börjat finna mina sovställningar nu i sängen eller rättare sagt blivit van med att ligga mer stilla i en position.

Vecka 20 enligt familjeliv.se

Kroppen:
Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman. På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Bilder på magen publiceras senare under dagen men bjuder här på en bild på den blivande pappan. Här är han i väntrummet innan Ultraljudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar