torsdag 21 oktober 2010

Vecka 21

Nu är vi alltså inne i vecka 21

Egna tankar:
Min grabb är en aktiv lite bebis. Han sparkar och bökar hela dagarna nästan. Och nätterna! Väldigt mysigt för det mesta. Känns som att han börjat reagera på musik utifrån också. Har börjat få en del sura uppstötningar ibland på kvällarna. Annars mår jag bra och har inte så stora besvär i graviditeten just nu.

Jag och Vincent i vecka 21Vecka 21 enligt familjeliv.se


Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret:
Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer: fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

1 kommentar:

  1. Låter som att du har en härlig tid just nu, va roligt att läsa :) Hoppas de håller i sig! Kram

    SvaraRadera