torsdag 23 december 2010

Vecka 30

Idag är äntligen dagen här. Som vi(mest jag) väntat på. Jag och lillgrabben går in i vecka 30 idag. Woho äntligen är jag en i 30 veckorsklubben! Haha! Detta ska firas med saffransscones och ny julskinka ikväll!


Egna tankar:
Det känns kanonbra att vara i vecka 30, tänk att jag än så länge får må så pass bra fysiskt under min graviditet. Foglossningen lyser med sin frånvaro, det börjar bli tyngre, är mer osmidig,är trött, får mer ont i ryggen men annars tycker jag det fungerar bra. Psykiskt däremot är det mycket hormoner som har kalas i min kropp. Vissa dagar känner jag mig så trött på att vara gravid och har då utbrott på min sambo medan andra dagar mår jag toppen.

Vecka 30 enligt familjeliv.se

Kroppen:
Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Magbild publiceras senare under dagen

1 kommentar:

  1. Mm, saffransscones låter ljuvligt :)
    Vad härligt med vecka 30 - det var då jag själv tyckte att det började kännas "på riktigt"! Nu kommer tiden rusa för dig, jul och nyår går på ett kick och sedan dröjer det inte länge förrän bebis kommer :)

    SvaraRadera