torsdag 30 december 2010

Vecka 31

Godmorgon!
Idag går jag och lillgrabben in i vecka 31. Enligt familjeliv.se har jag nu genomgått ca 75 % av graviditeten och jag har 69 dagar kvar till BF. En klapp på axeln åt mig! Tänk vad man gått igenom. En jäkla berg och dalbana av tårar,skratt,ilska,hormoner,lycka, harmoni, hopplöshet osv. Men när du finns hos oss kommer det vara värt varenda minut!


Vecka 31
Egna tankar:
Nu jäklar börjar det kännas som att jag är höggravid. Jag vaggar fram när jag går och jag behöver ofta hjälp av Mikael att ta mig upp från soffan osv. Får alltmer ont i ryggen under dagarna och trycket i underlivet är väldigt jobbigt ibland. Men annars är jag otroligt tacksam för var dag jag slipper den onda foglossningen jag hade i början. Tack för det! Har även sluppit en hel del huvudvärk som jag hade tidigare. Vilket är skönt!

Vecka 31 enligt familjeliv.se
Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Bild på magen publiceras senare idag.

1 kommentar:

  1. Det låter alldeles utmärkt tycker jag :D Hoppas ni får en supermysig dag! Kram

    SvaraRadera